OCMW Gent blijft sociale kruideniers steunen

De twee sociale kruideniers van Gent: Sociale Kruideniers Gent VZW en Sociale Kruidenier Sivi VZW, bieden als vzw een structureel alternatief voor de 'klassieke' voedselondersteuning zoals ze in Gent door de Krasdiensten wordt verstrekt. De sociale kruideniers vormen een alternatief circuit tegenover het reguliere aanbod van supermarkten doordat ze voedingswaren aanbieden aan sterk verlaagde prijzen. “Ze helpen exclusief doorverwezen klanten. Door mensen in armoede ook klant te heten en ze zoals andere klanten te laten kiezen uit het aanbod en te laten betalen, beklemtonen deze vzw's het respect voor de menselijke waardigheid. Beide diensten zijn ook een ontmoetingsplaats waar sociale contacten aangemoedigd worden. Daarnaast brengen ze mensen in contact met de bredere hulpverlening,” vertelt OCMW-raadslid Pascal Verbeke (sp.a)

 

Naast reguliere middelen om hun personeel te betalen beschikken de sociale kruideniers maar over beperkte financiële middelen voor hun werking. Anderzijds merken we een stijgende vraag naar kwalitatieve én betaalbare voeding. “Steeds meer mensen hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen,” gaat voorzitter van het OCMW Gent en schepen van Seniorenbeleid, Werk, Armoedebestrijding en Openbaar Groen van de Stad Gent Rudy Coddens (sp.a) verder. “Daarom ondersteunden we de voorbije jaren al met 3000€ per jaar per sociale kruidenier. Deze ondersteuning werd positief geëvalueerd.”

 

Vanuit deze vaststellingen werd de goedkeuring gevraagd voor de continuering van de financiële ondersteuning voor beide diensten. De ondersteuning wordt - in het verlengde van de ondersteuning van de voorbije jaren - vastgezet op 3.000€ per sociale kruidenier, per jaar, voor de periode van 2018 en 2019.

 

“Samenlevingsopbouw Gent vzw en SIVI vzw zijn hierdoor zeker van wat financiële ademruimte en dit voor de periode 2018-2019. Immers naast reguliere middelen om hun personeel te betalen beschikken de sociale kruideniers maar over beperkte financiële middelen voor hun werking”, besluit Rudy Coddens.